Boloňské špagety nebo chcete-li spaghetti bolognese jsou naprosto dokonalé jídlo, které milují děti i dospělí. Jediné, co k jejich výrobě potřebujete, jsou kvalitní suroviny a trochu trpělivosti.
Suroviny:
- olej 2 lžíce
- velká cibule 1 ks
- uzená slanina 50 g
- velká mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- česnek 2 stroužky
- mleté maso (směs hovězího a vepřového) 750 g
- plnotučné mléko 100 ml
- víno (červené nebo bílé) 100 ml
- cukr krupice 1 lžička
- rajský protlak 2 plné lžíce
- sekaná rajčata 800 g (2 plechovky)
- sůl a čerstvě namletý pepř
- sušené oregano 1 lžička
- bobkový list 2 ks
- špagety k podávání
- nastrouhaný parmazán k podávání
Postup :
Ve velkém širokém kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou na malé kostičky. Mezitím nastrouhejte očištěnou mrkev nahrubo, řapíkatý celer nakrájejte na velmi drobné kostičky a česnek nasekejte nadrobno. Zeleninu přidejte k cibuli a restujte společně aspoň 5 minut, až bude zelenina lehce opečená.
Do kastrolu přidejte mleté maso, oddělujte ho od sebe na malé kousky a opékejte dohněda. Když je pěkně opečené, zalijte ho mlékem a nechte ho vyvařit. Poté podlijte vínem a opět nechte vyvařit.
Přidejte lžičku cukru a rajský protlak, zamíchejte a minutu restujte. Poté do hrnce přilijte sekaná rajčata i se šťávou, osolte, opepřete, dochuťte oreganem a přihoďte bobkové listy.
Přiveďte k varu, ztlumte oheň na minimum a s pokličkou pootevřenou na škvírku duste 2–3 hodiny, občas promíchejte. Omáčka zhoustne a ztmavne, pokud by se připalovala, trošku ji podlijte vodou a přendejte na menší hořák.
Servírujte promíchané s uvařenými špagetami a posypané strouhaným parmazánem.
Po vychladnutí můžete zbylou omáčku rozdělit na jednotlivé porce a zamrazit do zásoby.
Tip:
Podlití mlékem dodá omáčce lehce krémovou chuť a zbaví ji možné nakyslosti. K podlévání můžete použít víno bílé i červené. Pokud používáte směs mletého masa, mělo by převažovat hovězí, vepřové dodá omáčce šťavnatost, ale stačí ho zhruba třetina. Omáčku je výhodné dělat ve větším množství a část poté zamrazit. V mrazáku tak na vás bude čekat pohotovostní večeře, omáčku stačí přendat do rendlíku, podlít troškou horké vody a na mírném ohni nechat ohřát.
