BOLOŇSKÉ ŠPAGETY KROK ZA KROKEM

Boloňské špagety nebo chcete-li spaghetti bolognese jsou naprosto dokonalé jídlo, které milují děti i dospělí. Jediné, co k jejich výrobě potřebujete, jsou kvalitní suroviny a trochu trpělivosti.

Suroviny:

  • olej 2 lžíce
  • velká cibule 1 ks
  • uzená slanina 50 g
  • velká mrkev 1 ks
  • řapíkatý celer 2 řapíky
  • česnek 2 stroužky
  • mleté maso (směs hovězího a vepřového) 750 g
  • plnotučné mléko 100 ml
  • víno (červené nebo bílé) 100 ml
  • cukr krupice 1 lžička
  • rajský protlak 2 plné lžíce
  • sekaná rajčata 800 g (2 plechovky)
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • sušené oregano 1 lžička
  • bobkový list 2 ks
  • špagety k podávání
  • nastrouhaný parmazán k podávání

Postup :

Ve velkém širokém kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou na malé kostičky. Mezitím nastrouhejte očištěnou mrkev nahrubo, řapíkatý celer nakrájejte na velmi drobné kostičky a česnek nasekejte nadrobno. Zeleninu přidejte k cibuli a restujte společně aspoň 5 minut, až bude zelenina lehce opečená.

Do kastrolu přidejte mleté maso, oddělujte ho od sebe na malé kousky a opékejte dohněda. Když je pěkně opečené, zalijte ho mlékem a nechte ho vyvařit. Poté podlijte vínem a opět nechte vyvařit.

Přidejte lžičku cukru a rajský protlak, zamíchejte a minutu restujte. Poté do hrnce přilijte sekaná rajčata i se šťávou, osolte, opepřete, dochuťte oreganem a přihoďte bobkové listy.

Přiveďte k varu, ztlumte oheň na minimum a s pokličkou pootevřenou na škvírku duste 2–3 hodiny, občas promíchejte. Omáčka zhoustne a ztmavne, pokud by se připalovala, trošku ji podlijte vodou a přendejte na menší hořák.

Servírujte promíchané s uvařenými špagetami a posypané strouhaným parmazánem.
Po vychladnutí můžete zbylou omáčku rozdělit na jednotlivé porce a zamrazit do zásoby.

Tip:

Podlití mlékem dodá omáčce lehce krémovou chuť a zbaví ji možné nakyslosti. K podlévání můžete použít víno bílé i červené. Pokud používáte směs mletého masa, mělo by převažovat hovězí, vepřové dodá omáčce šťavnatost, ale stačí ho zhruba třetina. Omáčku je výhodné dělat ve větším množství a část poté zamrazit.  V mrazáku tak na vás bude čekat pohotovostní večeře, omáčku stačí přendat do rendlíku, podlít troškou horké vody a na mírném ohni nechat ohřát.